Het Gemodificeerd Atkins Dieet

Het Gemodificeerd Atkins Dieet (MAD) wordt meestal toegepast bij de behandeling van volwassenen met moeilijk behandelbare epilepsie.
Het MAD is afgeleid van het Atkins Dieet, een koolhydraatarm dieet voor gewichtsverlies. In het MAD is de hoeveelheid koolhydraten sterker beperkt en de hoeveelheid vetten groter dan in het Atkins Dieet.

U start met 20 gram koolhydraten per dag. Deze komen voornamelijk uit groene salades en groentes met weinig koolhydraten. U gebruikt drie hoofdmaaltijden per dag en eventueel 2 tot 3 kleine tussendoortjes. De voeding is niet berekend en niet afgewogen.

In de startfase zijn producten met veel koolhydraten in zeer beperkte mate toegestaan, zoals:

Producten met zetmeel Aardappelen
Brood, broodvervangers zoals beschuit en crackers
Pasta’s zoals macaroni en spaghetti
Rijst
Peulvruchten zoals bruine en witte bonen, linzen
Bindmiddelen zoals bloem, maïzena en vermicelli
Graanproducten zoals muesli
Zetmeelrijke groente zoals doperwten en maïs
Noten en zaden
Producten met melksuiker (lactose) Melk, karnemelk, yoghurt, kwark
Producten met vruchtensuiker (fructose) Fruit en vruchtensap,
appelmoes en rabarbermoes
Producten met suiker Alle soorten suiker, zoet broodbeleg, snoep, limonade, frisdrank, waterijs
Producten met zetmeel en suiker Koek, gebak
Producten met melksuiker en suiker Gezoete melkdranken, ijs
Producten gezoet met appelsap of honing

U eet ruime hoeveelheden groente met weinig koolhydraten zoals andijvie, bloemkool, boerenkool, champignons, groene paprika, snij- en sperziebonen, spruitjes en witte kool. Bereiden zoals u wilt: koken, roerbakken, stomen, stoven en grillen.

U gebruikt vetten en vetrijke producten in royale hoeveelheden, zoals dieetmargarine, vloeibaar bak- en braadvet, olie, mayonaise met 80% olie, aioli, slagroom met 35% vet, opgeklopte slagroom met zoetstof, Alprosoja Cuisine, crème fraîche.

U maakt ruim gebruik van eieren, vlees en vleesvervangers zonder koolhydraten.

U mag elke dag 75 tot 200 gram kaas gebruiken.

Voorbeelden van maaltijden in de startfase

Ontbijt

2-3 (zacht) gekookte eieren met

  • gerookte zalm met roomkaas 60+
  • 2 tomaten in plakjes en 50 gram kaasblokjes
  • baconkruimels en plakjes tomaat en komkommer

Gebakken ei, roerei of omelet van 2-3 eieren met:

  • groentesalade of roergebakken groente
  • 2 plakken ham, rauwe ham of kipfilet
  • 2 in stukjes gesneden tomaten

Andere voorbeelden:

  • Roergebakken half-om-halfgehakt met gebakken paprika en ui
  • 2 uien, gebakken met champignons en 3 plakken ham in reepjes gesneden
  • 2 gebakken tomaten met 50 g. uitgebakken spek en geraspte kaas

Tussendoortjes

  • Blokjes kaas
  • Een schaaltje olijven
  • Plakken (gerookte) ham, bacon, casselerrib, gekookte kipfilet, salami.
  • Bierworstje
  • Gebraden drumstick
  • Een nieuwe haring, een stuk gerookte makreel, gerookte zalmplakjes
  • Halve avocado
  • Drank van 75 ml slagroom met wat zoetstof en cacao

Lunch

  • Caesarsalade met kip en caesardressing zonder suiker
  • Rosbief met cheddar-rolletjes, reepjes groene paprika met zure-roomdip
  • Kalkoensalade met mayonaise en selderie, in plakjes gesneden avocado en brie

Saladegarnering

  • Verkruimeld krokant gebakken ontbijtspek
  • Geraspte kaas
  • Fijngeprakt hardgekookt ei
  • Gebakken champignons
  • Zure room
  • Dressing van
    • olie en azijn (geen balsamico-azijn) of citroensap met kruiden en specerijen.
    • kant-en-klare slasaus zonder toegevoegde suiker en niet meer dan één gram koolhydraten per eetlepel.
    • een flinke eetlepel mayonaise

Warme maaltijd

  • 1-2 stukken vet vlees
  • Gebakken in dieetmargarine, vloeibaar bak- en braadvet of olie. Gebruik het vet dat in de pan is achtergebleven.
  • Een grote portie koolhydraatarme groente met gebakken spekjes of geraspte kaas
  • Een rauwkostsalade met dressing

Fase 2

Uitbreiding van koolhydraten
Als u goed in ketose bent en deze stabiel is kunt u de koolhydraten langzaam uitbreiden in stappen van 5 gram koolhydraten per keer. De diëtist geeft u hierbij de nodige informatie.

Brood en broodvervangers 5 gram koolhydraten
Koolhydraatarm brood 30 g
Bruinbrood, witbrood, broodje 12 g
Knäckebröd 7 g
Beschuit 7 g
Cream crackers 7 g

Groenten:
Groentesoorten met weinig koolhydraten kunt u in royale hoeveelheden blijven gebruiken. Daarnaast kunt u groente uitbreiden met iets koolhydraatrijkere soorten.

Groenten 5 gram koolhydraten
Bieten, zoetzuur uit glas 60 g
Doperwten uit blik of glas middelfijn 35 g
Kool, savooie 160 g
Maïs 45 g
Paprika rood 100 g
Peultjes 100 g
Wortel, bospeen 100 g
Melk, melkproducten en nagerechten 5 gram koolhydraten
Halfvolle of magere melk, karnemelk 100 g
Magere yoghurt 100 g
Magere kwark (naturel) 115 g
Optimel yoghurtdrank* 125 g
Optimel vla 60 g
Sojamelk Alpro naturel 160 g
Slagroom 175 g
Noten en zaden 5 gram koolhydraten
Walnoten 14 halve
Amandelen 14 stuks
Pinda’s 26 stuks
Cashewnoten 9 stuks
Fruit, sap en siroop 5 gram koolhydraten
Aardbeien 100 g
Appel 40 g
Bramen 80 g
Druiven 30 g
Kersen 40 g
Mandarijn 50 g
Nectarine 75 g
Peer 40 g
Perzik 65 g
Sinaasappel 65 g