Ketogene voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen hebben van nature de binnen het ketogeen dieet voorgeschreven verhouding tussen vetten, koolhydraten en eiwitten. Bij een ketose van minimaal 3+ zijn deze producten vrij te gebruiken. Toch is een matig gebruik aan te raden, gezien het effect ervan op het gewicht.

Het gaat om: slagroom, slagroomsoes(je), moorkop chocoladereep met noten ei, eiersalade (kant-en-klaar) selderijsalade, ham-prei salade, kip-kerrie salade, knakworstje, frikandel, kaassoesje, blokje volvette kaas (48+ of meer), geraspte kaas, stukje worst, stukje haring, verse zalm of paling, cashewnoten ,gepelde amandelen hazelnoten, paranoten ,pinda’s, walnoten, en producten met minder dan 1 g koolhydraat.

Vrij te gebruiken groenten

Het ketogeen dieet staat toe om onbeperkt komkommer, verse selderij, sla en augurken te eten. In de variatielijst die u krijgt van de van de diëtiste, staat bovendien welke groenten weinig koolhydraten bevatten. Deze groenten mag uw kind in relatief grotere hoeveelheden eten.

Button voor duidelijkheid

De school heeft voor onze zoon een button gemaakt met een plaatje van eten en een plaatje van drinken met door beide een rood kruis. Zo heeft hij een geheugensteun en ziet de omgeving snel dat hij niks mag krijgen. En, hij is ook nog trots dat de button speciaal voor hem gemaakt is.

Mini-cornetto

Huismerk van de Jumbo heeft mini-cornetto's die slechts 7 gram koolhydraten bevatten. Mijn zoon van 8 jaar vindt ze heel lekker!

Kidde

Voor het bereiden van Liquigenschuim heeft u een zogenoemde 'kidde' nodig.

Een kidde is een 'spuitapparaat' dat u vult met vloeistof. In het apparaat wordt de vloeistof onder druk gezet, waardoor schuim wordt gemaakt. Dit keukenattribuut is verkrijgbaar in de detailhandel voor kookbenodigdheden.

Suikervrije kauwgom en suikervrije pepermunt

Suikervrije kauwgom, suikervrije pepermunt en gelatine zijn binnen het ketogeen dieet vrij te gebruiken.

Gebruik van kruiden

In de recepten op deze website worden verse groene kruiden gebruikt. U kunt deze vervangen door diepvrieskruiden. Voor verse en voor diepvrieskruiden geldt dat u deze pas vlak voor gebruik van een gerecht mag toevoegen. Het op voorraad houden van een gerecht met verse of diepvrieskruiden is af te raden in verband met de kans op bederf.

U kunt ook gedroogde kruiden toepassen. Deze kunt u wel langer van tevoren toevoegen. Gedroogde kruiden zijn niet van invloed op de houdbaarheid van een gerecht.

Gelatineblaadjes in koud water oplossen

Gelatine is goed toepasbaar binnen het ketogeen dieet. Leg de gebroken gelatineblaadjes een voor een in koud water. Alleen dan kan de gelatine volledig oplossen.

Koolhydraatvrije dranken vrij te gebruiken

In de dagmenu's zijn behalve de genoemde producten geen extra dranken vermeld. Koolhydraatvrije dranken zoals (bron)water, thee zonder suiker, light frisdrank en bouillon kunt u vrij gebruiken. Deze dranken hebben geen invloed op de ratio (= de beoogde verhouding tussen vetten en eiwitten en koolhydraten). Wel is het mogelijk dat u rekening moet houden met de door diëtist aanbevolen hoeveelheid vocht.

Vrij te gebruiken dranken

Enkele dranken zijn ‘vrij’ te drinken omdat ze geen vetten, koolhydraten of eiwitten leveren. Wel is het mogelijk dat u rekening moet houden met de door de diëtist aanbevolen hoeveelheid vocht.

Het gaat om: water / mineraalwater / bronwater thee zonder suiker light frisdranken bouillon.

Kookringen verkrijgbaar in kookwinkels

In de recepten wordt regelmatig gebruik gemaakt van zogeheten kookringen. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt bij de bereiding van een taartje of pudding. De kookringen zijn verkrijgbaar in gespecialiseerde kookwinkels, maar in de feestmaand december zijn ze ook gezien bij de bekendere zaken in huishoudelijke artikelen.

Nog meer ijsjes

Naast de mini-cornetto's die al genoemd worden op deze site hebben wij bij de Albert Heijn mini-rakketjes (7 gram koolhydraten)en mini-vruchten waterijsjes (3.5 gram koolhydraten) gevonden. Altijd lekker voor de variatie. Ook het light roomijs van de AH scheelt in de koolhydraten ten opzichte van het standaard ijs. IJs gemaakt van ingevroren optimel yoghurt smaakt heerlijk maar heeft wel wat tijd nodig om genoeg te ontdooien om het te kunnen eten. (wordt wel een behoorlijk ijsje)

Pepernoten

Speciaal voor kinderen die het ketogeen dieet volgen heeft Zwarte Piet een passend recept voor pepernoten gevonden. Kijk op www.lowcarbrecepten.nl (gebak). Copyright © 2011 Dieet Support Nederland- Alle Rechten Voorbehouden. Smakelijke pakjesavond!